دانايي ؛ رمز موفقيت والدين

ساخت وبلاگ

 

عبدالقادر عثمانی رودی

دانايي ؛ رمز موفقيت والدين  
یکی از مهمترین نیازمندی های والدین برای موفقیت و سربلندی در تعلیم و تربیت فرزندانشان ، دانایی است. دانایی شامل آن دسته از دانستنی ها ،تجربیات و مهارت هایی است که توانایی والدین را در انتقال آموزه های دینی و مفاهیم اجتماعی و فرهنگی دوچندان کرده و راه سخت و طاقت فرسای تعلیم و تربیت فرزندان را بر آنان هموارمی گرداند. دانایی توانایی است و توانایی نیروی محرکه ي آدمی برای تغییر شرایط نامطلوب در جهت وضعیت مطلوب و همچنین تحت تأثیر قرار دادن افکار و کردار دیگران و هدایت آنها به سوی کمال مطلوب است .
خانواده به عنوان نخستین مدرسه ی انسان سازی و پدر و مادر به عنوان اولین آموزگاران این مدرسه نقش بسیار مهمی را در اجتماعی کردن فرزندان خود ایفا می کنند.

ویکتور هوگو نویسنده ی معروف معتقد است: « تربیت فرزندان وابسته به دانش والدین است » . این سخن گواه این موضوع است که نوع تربیت هرکس متأثر از دانش و آگاهی والدینش است.

مخترع اخراجی
توماس ادیسون مخترع برق در دوران دانش آموزی از مدرسه اخراج شد و لیکن رفتار هوشمندانه ی مادرش زندگی او را تغییرداد. مادر ادیسون بعد از اخراج فرزندش از مدرسه رو به او کرد وگفت : توماس من تو را باور دارم و مطمئن هستم خداوند تو را بیهوده نیافریده است .این جمله ی آگاهانه آن قدر اثری بر زندگی ادیسون گذاشت که نه تنها مسیر زندگی ادیسون بلکه مسیر زندگانی بشریت را نیز تحت تاثیرخود قرار داد.


کم اطلاعی والدین معضل بزرگ آموزش وپرورش
روزی پدر یکی ازدانش آموزان را به مدرسه دعوت کردم تا مشکلات درسی فرزندش را با او در میان بگذارم. درحین گفت و گو وقتی از او پرسیدم که آیا از وضعیت درسی فرزندش اطلاع دارد یا نه، بدون درنگ و با اطمینان پاسخ داد: شکر خدا نمرات فرزندم خیلی پیشرفت کرده تا جایی که چند نمره بیست گرفته است، تعجب کردم و دفتر کلاسی دانش آموز را بررسی کرده و سپس از دانش آموز خواستم تا پوشه بایگانی امتحاناتش را بیاورد. در این بین متوجه شدم که او با سوء استفاده از بیسوادی پدر و مادرش همه نمرات امتحانی را تغییر داده است و پدر ومادرش متوجه این موضوع نشده بودند .
واقعا جای بسی تأسف است که یک نوجوان سیزده چهارده ساله به راحتی والدین خود را فریب داده و والدین چهل یا پنجاه ساله متوجه فریب کاری فرزند خود نشده باشند. این یک مورد کوچک از بسیار مواردی است که والدین کم اطلاع با آن سروکاردارند.

آیا از چنین والدینی می توان انتظارداشت که در امر تعلیم و تربیت فرزندان خود موفق باشند؟ آیا این والدین توانایی لازم را برای هدایت فرزندان خود در مسیر درست را خواهند داشت ؟
یکی از معضلات مهم آموزش وپرورش کشور ما این است که برخی از والدین دانش آموزان که تعداد آنها کم نیست ،از دانش ، آگاهی و تجربه ی لازم برای تربیت فرزندان خود برخوردار نیستند ؛  این مسئله موجب شده که والدین عمدا یا سهوا از به دوش کشیدن بار تعلیم و تربیت فرزندان خود شانه خالی کرده و همه ی مسئوولیت ها را در زمینه ی تعلیم و تربیت فرزندان خود متوجه مدرسه سازند، این درحالی است که کارشناسان علوم اجتماعی براین باورند که مدرسه به تنهایی نمی تواند بار سنگین تعلیم و تربیت دانش آموزان را به دوش بکشد،بلکه والدین به عنوان یکی از عوامل مهم و اثرگذار باید دوشادوش مدرسه در زمینه تعلیم وتربیت فرزندان خود فعال بوده و بدین تربیت موجباب پیشرفت و موفقیت فرزندان خود را فراهم نمایند.

جای بسی تأمل است که عنوان شود برخی از والدین نه تنها در امر تعلیم و تربیت فرزندان خود با مدرسه همراه نمی شوند بلکه با اقدامات تربیتی نسنجیده، تمامی تلاش های آموزشی و تربیتی مدرسه را بر باد می دهند .


راه حل های ارتقاء دانش و تجربه والدین
والدین برای اینکه بتواند در زمینه تعلیم وتربیت فرزندان خود موفقیتی کسب کنند و تلاش ها و زحمات چندین ساله ی آنها به باد نرفته و سرمایه عمرشان تباه نشود بایستی خود را به سلاح دانایی مجهز کنند. راه ها و روش های زیادی وجود دارد که پدران و مادران می توانند به وسیله ی آنها خود را به دانایی مجهز نموده و مهارت ها ،تجربیات و دانستنی ها ی خود را در زمینه تعلیم و تربیت ارتقاءدهند.

از مهمترین راه های افزایش و تقویت دانایی به این موارد می توان اشاره کرد:
1) مطالعه کتب و مجلات آموزنده و مفید در زمینه تعلیم و تربیت .
2) استفاده از برنامه های آموزشی و تربیتی رسانه هایی مانند رادیو ، تلویزیون و اینترنت
3) استفاده از تجربیات پدر و مادرهای موفق و فراگیری مهارت های زندگی و تجربیات آنان و عبرت گرفتن از زندگی کسانی که در زندگی خانوادگی خود با شکست مواجه شده و عملاً موفقیتی را کسب ننموده اند.
4) هم اندیشی و همفکری زوجین در زمینه های مختلف آموزشی و تربیتی و اتخاذ روش های یکسان تربیتی.
5) شرکت در کلاس ها و سخنرانی های کارشناسان و متخصصین امر تعلیم و تربیت .
6) ارتقاء سطح کیفی دانش از طریق ادامه تحصیل و بالابردن سطح تحصیلات

فرهنگی ،اجتماعی ،تاریخی ،جغرافیایی...
ما را در سایت فرهنگی ،اجتماعی ،تاریخی ،جغرافیایی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : osmani-khafa بازدید : 346 تاريخ : سه شنبه 30 شهريور 1395 ساعت: 17:52