چگونگی محاسبه اختلاف ساعت محلی شهر های ایران

ساخت وبلاگ

مناطق شرقی ایران, در گردش کره ی زمین زودتر از مناطق غربی از جلوی خورشید عبور می نماید بنابراین هنگامی که شرقی ترین مناطق ایران, در جلوی خورشید قرار می گیرند از نظر سنجش زمانی ظهر محلی, آن مناطق است ولی در همین لحظه برای غرب کشور قبل از ظهر است. وسعت شرق به غرب ایران, برابر 19درجه و 13دقیقه است. با در نظر گرفتن هر 15درجه برابر یک ساعت, و هر یک درجه برابر با 60 دقیقه و هر دقیقه برابر با 60 ثانیه، اختلاف, ساعت, در شرقی ترین مرزهای ایران, با غربی ترین مرزها یک ساعت, و 1۶ دقیقه 52ثانیه محاسبه, می گردد.
 
تهران که به عنوان مبنای ساعت, در کل کشور است در 51 درجه و 19 دقیقه طول شرقی نصف النهار مبدأ واقع شده است و بنابر مطالب ذکر شده ظهر محلی, هر یک از نقاط ایران, با ظهر تهران متفاوت است. و برای محاسبه, اختلاف, ساعت, واقعی هر محل یا شهر با تهران کافیست طول جغرافیایی تهران (51 درجه و 19 دقیقه) را از طول جغرافیایی آن محل یا شهر کم کنیم. قدر مطلق عدد به دست آمده اختلاف, طول جغرافیایی تهران با آن محل یا شهر است و برای تبدیل آن به ساعت, باید از جدول تبدیل اجزاء مکان به اجزاء زمان استفاده کرد.

اجزاء مکان (طول جغرافیایی) ⬅️⬅️⬅️اجزاء زمان(ساعت)

15درجه جغرافیایی ⬅️⬅️⬅️ یک ساعت یا 60 دقیقه

یک درجه جغرافیایی⬅️⬅️⬅️ 4 دقیقه

یک دقیقه یا 60 ثانیه جغرافیایی⬅️⬅️⬅️ 4 ثانیه

15 ثانیه مکانی ⬅️⬅️⬅️یک ثانیه زمانی
 
پس از تبدیل به ساعت، برای شهرهای واقع در شرق نصف النهار تهران عدد به دست آمده را به ساعت تهران اضافه می کنیم تا ساعت محلی, آن شهر به دست آید و برای شهرهای واقع در غرب نصف النهار تهران عدد به دست آمده را از ساعت تهران کم می کنیم.

نقشه نشانگر مناطق زمانی (time Zones)

منطقهٔ زمانی به هر یک از قاچ‌های ۱۵ درجه‌ای کرهٔ زمین گفته می‌شود که زمان متوسط نصف‌النهاری مرکز آن را می‌توان به عنوان زمان رسمی کشورها و مناطق قرارگرفته در آن قاچ محسوب کرد. تعداد این قاچ‌ها ۲۴ عدد است.

تاریخچه

این مفهوم ابتدا در انگلستان قرن نوزدهم به وجود آمد. در تاریخ ۱ دسامبر ۱۸۴۷ و سپس در ۲۳ اوت ۱۸۵۲ نود و هشت درصد انگلستان چنین ساعتی را پذیرفته بودند. اولین کشور بعد از انگلستان، زلاندنو بود. برای اولین بار در ایران,توسط پروفسور حسابی با نامه‌نگاری به وجود آمد.

کشورهای چند ساعته

اگر کشوری از ۳۰ درجه طول بیشتری داشته باشد غالباً دارای چند ساعت می‌شود. مثلن آمریکا دارای ۳ ساعت رسمی است یا روسیه با بیش از ۱۶۰ درجه طول جغرافیایی ۱۰ منطقه زمانی را در بر گرفته است و اختلاف, ساعت در منطقه مسکو با شرقی‎ترین نقطه روسیه در شبه‎جزیره چوکچی و شبه‎جزیره ساخالین ۹ ساعت است.

مبدأ

مبدأ این خط‌ها خطی است که از وسط دوپایه تلسکوپ رصدخانه سلطنتین گرینویچ می‌گذرد (در انگلستان) ساعت‌های دیگر نسبت به این سنجیده می‌شوند قبلاً مناطقی مثل عربستان، پاریس و چند جای دیگر هم مبداء بوده‌اند.


خط بین الملی زمان چیست و چرا خمیده است؟

عبدالقادر عثمانی, [۱۵.۱۱.۱۸ ۱۳:۱۶]
اگر از نصف النهار 180 عبور کنيم زمان به‌طور ناگهاني يک شبانه‌روز تغيير مي‌کند! در يک سو دوشنبه و در ديگر سوي خط سه‌شنبه است شايد شگفت‌آور به نظر برسد! اما اگر کمي فکر کنيم مي‌فهميم بايد همين طور باشد. به تصوير رو‌به‌رو نگاه کنيد: فرض کنيد در طول جغرافيايي صفر درجه (يعني گرينويچ) 6 صبح باشد، در اين صورت در عرض جغرافيايي 90 درجه شرقي ساعت چند است؟
زمين از غرب به شرق مي چرخد پس طول‌هاي شرقي از نظر ساعت جلو‌ترند و چون در هر 15 درجه طول جغرافيايي زمان يک ساعت تغيير مي‌کند، بنابراين در 90 درجه شرقي ساعت 12 ظهر سه‌شنبه است (12=6+6 و 6=15÷90).
اگر 90 درجه ديگر هم به سوي شرق تا نصف‌النهار 180 درجه حرکت کنيم بايد 6 ساعت ديگر هم به زمان اضافه کنيم، يعني ساعت 6 بعداز ظهر سه‌شنبه است.
حالا، بياييد از نصف‌النهار صفر درجه به طرف غرب حرکت کنيم (هنوز ساعت 6 صبح روز سه‌شنبه است). در طول 90 درجه‌ي غربي زمان 6 ساعت زودتر خواهد‌بود، يعني ساعت 12 نيمه‌شب بين دوشنبه و سه‌شنبه است. اگر به حرکت خود به سوي غرب ادامه دهيم بايد باز هم از ساعت کم کنيم. پس در نصف النهار 180 درجه به 6 بعد‌از‌ظهر روز دوشنبه مي‌رسيم، يعني در اين نصف‌النهار به‌طور هم‌زمان ساعت 6 بعد‌از‌ظهر هم دوشنبه و هم سه‌شنبه است!
اگر در حين مسافرت از غرب به شرق از خط نصف‌النهار 180 درجه (خط بين‌المللي زمان) عبور کنيم يک روز را از دست مي‌دهيم مثلاً از غروب دوشنبه وارد غروب سه‌شنبه مي‌شويم و اگر در جهت عکس مسافرت کنيم يک روز به دست مي‌آوريم. مثلاً دوبار روز دوشنبه را مي‌گذرانيم! چون از غروب سه‌شنبه به غروب دوشنبه بازگشته‌ايم.
پرسش: اگر در گرينويچ 8 بعد از ظهر چهارشنبه باشد زمان را در خط بين‌اللملي زمان مشخص کنيد.
اگر به خط بين‌المللي زمان نگاه کنيد مي‌بينيد در همه جا بر نصف‌النهار 180 درجه منطبق نيست و در جاهايي خميده است. به نظر شماعلت چيست؟
آيا دوست داشتيد اين خط از وسط کشور شما عبور مي‌كرد؟ در اين حالت چه مشکلاتي ايجاد مي‌شد؟ شايد اگر کمي فکر کنيد شما هم بخواهيد خط زمان را خميده کنيد! منبع : ابر گروه جغرافیا

فرهنگی ،اجتماعی ،تاریخی ،جغرافیایی...
ما را در سایت فرهنگی ،اجتماعی ،تاریخی ،جغرافیایی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : osmani-khafa بازدید : 241 تاريخ : سه شنبه 13 آذر 1397 ساعت: 23:09